Nadređena Kategorija: Informativno Objavljeno: Srijeda, 03 Ožujak 2010

O programu pčelar u sklopu edukacije članova u Pučkom otvorenom učilištu Samobor

Opis Programa

Poljoprivreda je široka lepeza različitih proizvodnji koje obično traže veće količine obradive zemlje, te mehanizaciju. Možda je upravo to razlog zašto se ovih dana sve više ljudi odlučuje za pčelarstvo kao perspektivnu i ekološku proizvodnju sa stabilnom izvoznom perspektivom. Nakon zamiranja pčelarske proizvodnje posljednjih godina interes za ovu proizvodnju raste iz dana u dan. Malo zemlje te malo novaca potrebnih da se pribave pčele i košnice zvuči svima kao lako dostižan cilj.

Ipak, lakoća kojom je moguće započeti pčelariti ne rješava problem s kojim se pčelar amater susreće kad se jednom nađe sam sa svojim pčelama u pčelinjaku. Problemi koji prate pčelinju zajednicu, dvojbe o zdravlju, izbor matice, rojenje i slično traže od pčelara više od posvećenosti, traže znanje. Razlog je to zašto smo još 2003. Godine pokrenuli program osposobljavanja za pčelara.

Cilj programa: Osposobiti polaznika za pokretanje i vođenje vlastite pčelarske proizvodnje.

Sadržaj programa - nastavne cjeline

TEHNOLOGIJA I MEHANIZACIJA U PČELARENJU
BIOLOGIJA PČELA, UZGOJ MATICA I SELEKCIJA
BOLESTI PČELA
PČELINJA PAŠA I MEDONOSNO BILJE
PČELINJI PROIZVODI I APITERAPIJA
PRAKTIČNA NASTAVA
ISPIT

Trajanje programa: Program traje 120 sati.

Termin programa Stručno-teoretska nastava organizirana je dva puta tjedno u večernjim satima (radnim danom) od 18 do 21 sat. Praktična nastava odvija se (uglavnom) subotama u pčelinjaku.

Program se odvija u 3 mjeseca: travanj, svibanj i lipanj

Napominjemo kako je potrebno predbilježiti se za „Pčelarsku školu“ najkasnije do sredine ožujka.