Novosti

4. adulticidni i 10. larvicidni tretman suzbijanja komaraca

Kreirano: Subota, 03 Rujan 2022 Ažurirano: Subota, 03 Rujan 2022 Objavljeno: Subota, 03 Rujan 2022
Napisao/la Super User

4. adulticidni i 10. larvicidni tretman suzbijanja komaraca

Najavljujemo četvrti adulticidni i deseti larvicidni tretman suzbijanja komaraca na području grada Samobora.

Djelatnici tvrtke Zagrebački ekološko sanitacijski higijenski servis d.o.o. iz Zagreba provest će u ponedjeljak 5. rujna i u utorak 6. rujna 2022. godine 10. larvicidni tretman suzbijanja komaraca na javnim površinama u gradu Samoboru, a u utorak 6. rujna i u srijedu 7. rujna 2022. godine 4. adulticidni tretman suzbijanja letećih jedinki komaraca. Popis lokacija možete pogledati u privitku.

Larvicidnim tretmanom suzbijaju se mlade jedinke komaraca, a postupak se provodi postavljanjem tableta ili granula u stajaće vode, močvarice, drenažne i odvodne kanale, poplavne livade i na druga mjesta gdje je evidentirano trajno ili potencijalno žarište. Larvicidni tretman nije štetan za ljude, biljke i životinje.

Adulticidno suzbijanje komaraca provodit će se sa zemlje, primjenom uređaja za hladno ULV zamagljivanje s vozila u pokretu te atomizerima koje nose djelatnici na površine koje nisu dostupne kretanju vozila.

Upozoravamo pčelare da na vrijeme zaštite košnice s pčelama, a građane da se u razdoblju provođenja adulticidnog tretmana ne zadržavaju na otvorenom!

DOKUMENTI:

OBAVIJEST-IV_adulticidni_tretman_i_X_larvicidni_tretman

Lijep pozdrav,
Ana Bašić, dipl. nov.
Stručni suradnik za odnose s javnošću i
voditelj Odjela za razvoj, marketing
i odnose s javnošću
M +385 (0) 91 2838 564

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027.

Kreirano: Srijeda, 24 Kolovoz 2022 Ažurirano: Srijeda, 24 Kolovoz 2022 Objavljeno: Srijeda, 24 Kolovoz 2022
Napisao/la Super User

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027.

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji,

Ministarstvo poljoprivrede stavilo je u raspravu na e-savjetovanje Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. koji je temelj za subvencije od 2023. do 2027. godine. Programsko razdoblje se produžava s tri na pet godina i mijenja termin „Nacionalni pčelarski program „ koji se više neće upotrebljavati, dok će se mjere potpora nalaziti unutar sektorskih intervencija.

U skladu s navedenim, primjenjivat će se nova pravila za razdoblje prihvatljivosti troškova da bi se ostvarila potpora za ulaganja u pčelarskom sektoru, pri čemu se više neće primjenjivati dosadašnje pravilo da se „pčelarska godina” proteže kroz dvije kalendarske godine, nego će se primjenjivati načelo kalendarske godine.Tako da računi za kupljen, VMP, opremu i pomagala u pčelarstvu izdani od 1. kolovoza do 31. prosinca 2022. NEĆE biti prihvatljivi u 2023. godini. Prihvatljivi će biti tek računi izdani najranije 1. siječnja 2023. godine.

Sukladno tome i potrebne kvalitetnije koordinacija državnih institucija sa pčelarskim sektorom i poboljšanja uvjeta za uzgoj i očuvanje pčela, dana 19. kolovoza 2022. godine u prostorijama Ministarstva poljoprivrede održan je sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković s Upravnim odborom Hrvatskog pčelarskog saveza.

Na temelju zaključaka s održanog sastanka molim Vas obratite pažnju na slijedeće:

1. ) Zaključak  koji se odnosi na sektorske intervencije iz područja pčelarstva u privitku Vam dostavljamo slijedeće:

Molim Vas proučite dostavljene intervencije i aktivno se uključite u ovu raspravu sa prijedlozima i komentarima koje možete dostaviti na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili direktno na e savjetovanje.

i

2. ) Jedan od zaključaka sastanka je da udruge pčelara članice HPS-a dostave prema HPS-u informaciju vezano za poteškoće s kojima se susreću na svojim regionalnim područjima, a odnose se na suradnju s Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama, uzgajivačima stoke, proizvođačima voća i povrća te ostala problematika specifična za određeno područje. Dogovoreno je da nakon zaprimanja HPS učini sumarni izvještaj s jasno naznačenim specifičnim problematikama za određenu regiju. Rok za dostavu navedenog izvještaja je do 30. kolovoza 2022. godine.

Stoga Vas molim ako imate bilo kakvih pitanja, prijedloga ili komentara vezano za navedene poteškoće, dostavite ih barem do 29.08. na moj mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  kako bi ih objedinjene mogao proslijediti  prema HPS-u.

PRIVITCI:

 
Budite mi zdravi i veseli uz
pčelarski pozdrav, medno!
Željko Vukić, dipl.ing.

 

ODRŽAN SASTANAK U MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE

Kreirano: Utorak, 23 Kolovoz 2022 Ažurirano: Utorak, 23 Kolovoz 2022 Objavljeno: Utorak, 23 Kolovoz 2022
Napisao/la Super User

ODRŽAN SASTANAK U MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i suradnicima u petak, 19. kolovoza 2022. godine, održala sastanak s Upravnim odborom Hrvatskog pčelarskog saveza na čelu s Draženom Kocetom. Raspravljalo se o sektoru pčelarstva, odnosno tržištu meda i pčelarskih proizvoda, provedbi Nacionalnog pčelarskog programa te planova u okviru novog programskog razdoblja, nacionalnoj staklenci za med, novom Pravilniku o držanju pčela kao i daljnjih aktivnosti u cilju zaštite pčela.

Više na:

https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/s-hrvatskim-pcelarskim-savezom-o-stanju-u-sektoru/5646

 

 

Prijedlog Pravilnika

Kreirano: Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2022 Ažurirano: Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2022 Objavljeno: Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2022
Napisao/la Super User

Prijedlog Pravilnika o držanju pčela.

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji,

Obavještavam Vas kako je Ministarstvo poljoprivrede stavilo na e-savjetovanje prijedlog Pravilnika o držanju pčela.

E-savjetovanje traje do 20. kolovoza 2022. godine.

Prosljeđujem Vam poveznicu E-savjetovanja gdje je otvorena javna rasprava o prijedlogu Pravilnika o držanju pčela.

Molim Vas aktivno se uključite u ovu javnu raspravu sa prijedlozima i komentarima kako bi što kvalitetnije došli do konačnog pravilnika i ujedno dali svoj doprinos ukazujući na eventualne propuste.

Prijedlog Pravilnika pogledajte na slijedećoj poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=21258

Prijedlog pravilnika u Ministarstvu poljoprivrede izradilo je povjerenstvo za izradu nacrta pravilnika u kojem su ispred HPS-a sudjelovali bivši predsjednik Željko Vrbos i Željko Balen. Povjerenstvo je održalo pet sjednica na kojima su prisustvovali  kao gosti sadašnji predsjednik Dražen Kocet, tajnik Emil i Saša Petrić. U radu povjerenstva raspravljano je o svim prijedlozima HPS-a i u duhu maksimalne tolerancije donesene su sve odluke. U životu ništa nije savršeno pa tako ni ovaj nacrt pravilnika.

Zato Vas još jednom molim da iznesete sve primjedbe na isti, odnosno da sudjelujete u donošenju ovog pravilnika jer kada pravilnik zaživi svi komentari su uzaludni. Dajte si truda i svojim sugestijama poboljšajte pravilnik i na taj način olakšajte nam budući rad. Nakon javne rasprave povjerenstvo razmatra sve prijedloge i donosi konačnu odluku. Zato raspalite s prijedlozima.

Budite mi zdravi i veseli uz pčelarski pozdrav, medno!

Željko Vukić, dipl.ing.