američke gnjiloće pčelinjeg legla

Nadređena Kategorija: ROOT Kreirano: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021 Ažurirano: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021 Objavljeno: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021 Napisao/la Super User

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji

Ovim putem Vas obavještavamo kako je na području Kerestinca potvrđena prisutnost bolesti američke gnjiloće pčelinjeg legla, što nam je potvrđeno i od nadležne veterinarske stanice Samobor.

Stoga Vas molimo da kod pregleda svojih pčelinjih zajednica obratite pažnju na njihovo zdravstveno stanje i na sam izgled pčelinjeg legla, a ukoliko uočite neku sumnjivu pojavu ili prepoznate simptome koji bi ukazivali na američku gnjiloću odmah obavijestite o svemu nadležnog veterinara, pogotovo oni koji imaju pčelinjake u radijusu 4 km od dijagnosticiranog mjesta  bolesti neka izvrše preglede.

Na susjedne pčelinjake najvjerojatnije će izaći ovlašteni veterinar i veterinarski inspektor i izvršiti preglede i izuzeti uzorke.

 Isto tako prijavite pčelinjake nepoznatih vlasnika, kao i napuštene pčelinjake kako bi se prostor što kvalitetnije obradio i sanirao.

Ako se ustanovi da su neke košnice zaražene bolešću, pčelari su ih dužni uništiti (zapaliti) uz nadzor državnog inspektorata. Za svaku zaraženu košnicu pčelar će biti obeštećen s cca 900 kn. Od ove godine prema novom Pravilniku nije dovoljno biti upisan i ažuriran u Evidenciju pčelara i pčelinjaka nego je obavezno se registrirati u HAPIH da bi dobili JRDŽ- broj (jedinstveni registar domaćih životinja). Bez toga pčelari neće moći dobiti odštetu.

HAPIH se nalazi na adresi: Andrije Kačića Miošića 54, Velika Gorica Tel. 01/6253-210,   01/ 6236-607

Hitova: 311