Novosti

ČLANARINA 2023 godina

Kreirano: Subota, 24 Prosinac 2022 Ažurirano: Subota, 24 Prosinac 2022 Objavljeno: Subota, 24 Prosinac 2022
Napisao/la Super User

ČLANARINA

Članarinu članovi Udruge plaćaju u novčanom iznosu od 400,00 kuna za vremensko razdoblje od jedne kalendarske godine, a za drugog člana obitelji pola tog iznosa od 200,00 kuna što smo na zadnjoj skupštini Udruge potvrdili i za 2023.godinu. Članarina uključuje i pretplatu na časopis Hrvatsku pčelu i članarinu Hrvatskog pčelarskog saveza. Članarinu možete uplatiti u kunama do 15. siječnja 2023., a poslije u eurima što je 53 eura (53.0891…eur).

Članarina se plaća isključivo uplatom na žiro račun udruge:
PBZ- IBAN BROJ:  HR9123400091111178890, Model HR00, a za poziv na broj primatelja navesti svoj OIB, i u opis plaćanja - članarina za godinu za koju se plaća.

Članarinu možete uplatiti popunjavanjem uplatnice na dolje prikazani način ili ispunjavanjem uplatnog formulara putem internet bankarstva ili skeniranjem bar koda na dolje napisanoj uplatnici uz obaveznu provjeru podataka na što Vas upozorava i autor aplikacije.

Uplatu članarine Hrvatskom pčelarskom savezu moramo uplatiti od 01. do 31. siječnja 2023. godine, a vjerojatno ste pročitali u „Hrvatskoj pčeli“ da ukoliko želite otkazati članarinu ili pretplatu za 2023. godinu, možete to učiniti pismeno poštom ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon: 01/4811-327, najkasnije do 15. prosinca 2022., ako to još niste, učinite to što prije kako bi izbjegli nepotrebne troškove.

Zato Vas molimo da uplatu članarine izvršite do 25. siječnja 2023. godine kako bi na vrijeme izvršili obveze prema HPS-u i uplatiti saveznu članarinu za Vas i pretplatu na časopis.

Unaprijed hvala na razumijevanju.   

Za bilo kakve nejasnoće slobodno nas kontaktirajte putem telefona ili maila.

Primjer ispravno napisane uplatnice

Povodom nadolazećih blagdana od srca Vam želim

Sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu Novu 2023. godinu
Medno!!
Željko Vukić, dipl.ing.

Pravilnik o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva unutar strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike RH 2023 – 2027

Kreirano: Utorak, 20 Prosinac 2022 Ažurirano: Utorak, 20 Prosinac 2022 Objavljeno: Utorak, 20 Prosinac 2022
Napisao/la Super User

Pravilnik o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva unutar strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027.

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji,

Ministarstvo poljoprivrede stavilo je na e-savjetovanje Pravilnik o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva unutar strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027.

E-savjetovanje traje do 26. prosinca 2022. godine.

Prosljeđujem Vam poveznicu E-savjetovanja gdje je otvorena javna rasprava o prijedlogu Pravilnika.

Molim Vas aktivno se uključite u ovu javnu raspravu sa prijedlozima i komentarima kako bi došli do što kvalitetnijeg pravilnika i o tome obavijestite sve one za koje znate da su korisnici ili su zainteresirani koristiti potpore u pčelarstvu u narednom petogodišnjem ciklusu od 2023. do 2027. godine.

Prijedlog Pravilnika je na slijedećoj poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=22944

Dajte svoj doprinos i svojim prijedlozima poboljšajte pravilnik i na taj način olakšajte nam budući rad,

Budite mi zdravi i veseli uz

        pčelarski pozdrav, medno!

Željko Vukić, dipl.ing.

 

Stručno predavanje i pčelarsko druženje

Kreirano: Subota, 26 Studeni 2022 Ažurirano: Subota, 26 Studeni 2022 Objavljeno: Subota, 26 Studeni 2022
Napisao/la Super User

Stručno predavanje i pčelarsko druženje

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji,

Pozivam Vas na stručno predavanje na temu Proizvodnja alkoholnih pića od meda , koje će se održati u petak 02. prosinca 2022. godine u Rakitju, Stari Hrast 55, Sveta Nedjelja s početkom u 18 sati.

Ovu radionicu organizira Pčelarska udruga "Samobor i Sv. Nedelja" u suradnji s Ustanovom za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" Rakitje i Savezom pčelarskih udruga Zagrebačke županije „SPUZŽ".

Stručno predavanje voditi će gospodin izv.prof.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo pri Agronomskom fakultetu, gdje predaje tehnologiju proizvodnje jakih alkoholnih pića. Uz to suradnik je i na predmetima tehnologije proizvodnje vina. Trenutno surađuje sa tri velike destilerije kao konzultant u proizvodnji voćnih rakija. Prošle godine napisao je priručnik za male proizvođače rakije u nakladi Gospodarskog lista "Voćne rakije, likeri i travarice".

Predavanje će uključivati uvodni dio i upoznavanje sa svim alkoholnim pićima od meda, tehnologiju proizvodnje vina od meda i na kraju tehnologiju proizvodnje rakije od meda i pripremu likera od meda.

Napomena: Na ovom druženju prikupljati ćemo donacije meda i pčelinjih proizvoda za humanitarni rad udruge. Prikupljati ćemo godišnje dojave pčela, (prilog 3), za ažuriranje podataka u evidenciji pčelara i pčelinjaka za 2023. godinu koja je obavezna i besplatna. Zato dođite i donesite ispunjen i potpisan prilog 3 ili prilog 2 zahtjev za upis pčela i pčelinjaka u evidenciju ili ćete ga tamo dobiti i ispuniti.

Podijeliti ćemo novim članovima članske iskaznice, diplome i analize sudionicima ocjenjivanja u Dugom selu, svi će dobiti majice s logom udruge i kalendare te uplatnice za članarinu u 2023. godini.

Za sve informacije stojim Vam na raspolaganju.

Ulaz je slobodan.

Srdačan pčelarski pozdrav – Medno!                                               

Za organizatora
Željko Vukić, dipl. ing.

UPUTA ZA AŽURIRANJE PODATAKA U EVIDENCIJI PČELARA I PČELINJAKA (EPP) ZA 2023. GODINU

Kreirano: Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 Ažurirano: Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 Objavljeno: Ponedjeljak, 21 Studeni 2022
Napisao/la Super User

UPUTA ZA AŽURIRANJE PODATAKA U EVIDENCIJI PČELARA I PČELINJAKA (EPP) ZA 2023. GODINU

Temeljem Uredbe EU br. 2015/1366. i važećeg Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše, do 31. 12. 2022. godine obavljati će se prikupljanje podataka za ažuriranje Evidencije pčelara i pčelinjaka (EPP) za 2023. godinu.

Ovom uputom dajemo naglasak na radnje koje treba poštovati prilikom predaje podataka za ažuriranje EPP 2023.:

OBRAZAC MORA BITI POPUNJEN ČITKO I VELIKIM TISKANIM SLOVIMA.

Prikupljanje podataka za ažuriranje EPP obavlja se u jesenskom razdoblju od 01. rujna do zaključno 31. prosinca 2022. godine. Propisani obrasci čine prilog 2 i prilog 3 važećem Pravilniku o držanju pčela i katastru pčelinje paše.

Svaka Godišnja dojava (Prilog 3) ili Upis u EPP (Prilog 2) mora biti potpisana od strane pčelara i s upisanim datumom (isključivo od 01. rujna do 31. prosinca 2022. godine).Naprijed navedeni obrasci ostaju u arhivi udruge, a služe za ažuriranje EPP u 2023. godini.

Kopiju predanog Priloga 2 ili Priloga 3 mora imati i sam pčelar u vlastitoj arhivi, za slučaj kontrola.

Za točnost podatka navedenih u obrascu Prilog 3 - Godišnja dojava broja pčelinjih zajednica, odgovoran je pčelar koji istinitost podataka jamči svojim potpisom.

Pozivaju se pčelari da u naprijed navedene obrasce upisuju trenutno stanje broja pčelinjih zajednica na svojim pčelinjacima (pčelinje zajednice spremne za prezimljavanje).

Svaki pčelar dužan je predati Prilog 3 - Godišnja dojava broja pčelinjih zajednica povjereniku na čijem području je smješten pčelinjak, neovisno o članstvu u matičnoj udruzi. Ukoliko pčelar ima pčelinjake na području nadležnosti više povjerenika, svakome od povjerenika mora dostaviti godišnju dojavu za pčelinjak/e koji se nalazi/e na području nadležnosti tog povjerenika.

Obrazac godišnje dojave moguće je predati povjereniku:

- OSOBNO, pčelar predaje original obrasca (Prilog 3) u terminima koje odredi udruga/povjerenik ili po dogovoru s povjerenikom, a na kopiju koju zadržava pčelar, povjerenik mora staviti svoj potpis i datum u svrhu potvrde primitka.

- PUTEM E-MAILA, pčelar mora dostaviti jasno čitljiv scan (presliku) Priloga 3. povjereniku. Povjerenik na mailom zaprimljen Prilog 3 odgovara kratkim mailom potvrde primitka. Ukoliko od povjerenika ne zaprimite potvrdu primitka provjerite uspješnost slanja e-maila. Zaprimljenom godišnjom dojavom smatra se isključivo ona čiji primitak je povjerenik potvrdio.

E-mail adrese povjerenika nalaze se na internet stranici Hrvatskog pčelarskog saveza.

Ažuriranje EPP za 2023. godinu pčelarima se ne naplaćuje.

Ažuriranjem Evidencije pčelara i pčelinjaka za 2023. godinu, pčelar ostvaruje pravo na subvencije u pčelarstvu (državne i lokalne), potvrde za registraciju pčelarskih vozila, „plavi dizel“, nacionalnu staklenku za med te sva ostala prava koja proizlaze temeljem broja pčelinjih zajednica iz Evidencije pčelara i pčelinjaka u 2023. godini.

Molimo Vas, da u slučaju nejasnoća kontaktirate Hrvatski pčelarski savez na broj telefona 01/4819-536.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE

UPUTA_ZA_AZURIRANJE_PODATAKA_U_EVIDENCIJI_PCELARA_I_PCELINJAKA-2023

Prilog-2_2022

Prilog-3_2022