Novosti

Tehnologija pčelarenja: proljetni razvoj, razrojavanje, borba protiv varoe, proizvodnja perge, apiinhalacije - moj način pčelarenja“

Kreirano: Utorak, 22 Ožujak 2022 Ažurirano: Utorak, 22 Ožujak 2022 Objavljeno: Utorak, 22 Ožujak 2022
Napisao/la Super User

Tehnologija pčelarenja: proljetni razvoj, razrojavanje, borba protiv varoe, proizvodnja perge, apiinhalacije - moj način pčelarenja

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji

Pozivam Vas na stručno predavanje na temu Tehnologija pčelarenja: proljetni razvoj, razrojavanje, borba protiv varoe, proizvodnja perge, apiinhalacije - moj način pčelarenja, koje će se održati u petak 25.ožujka 2022. godine u Rakitju, Stari Hrast 55, Sveta Nedjelja s početkom u 18 sati.

Ovu radionicu organizira Pčelarska udruga "Samobor i Sv. Nedelja" u suradnji s Pčelarskom sekcijom Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" Rakitje i Savezom pčelarskih udruga Zagrebačke županije „SPUZŽ".

Stručno predavanje voditi će gospodin Miroslav Antolčić dipl.ing.el, profesionalni pčelar, poznati proizvođač matične mliječi i uzgajivač selekcioniranih matica.

Kroz ovo predavanje upoznati ćemo Vas kako potaknuti proljetni razvoj pčela i iskoristiti njihov potencijal za prve proljetne paše. Kako razrojavati i stvarati nove zajednice, kako izbjeći gubitke u borbi sa varom i proizvoditi pergu koju još nazivamo pčelinji kruh. Biti će riječi i o apiinhalacijama i kako se odnositi prema pčelinjim zajednicama na svojim pčelinjacima.

Dođite, sudjelujte u raspravi, postavite pitanja, upoznajte se s onim što možda niste znali jer ovaj susret posvećujemo Vama i Vašim pčelicama. Više o svemu na predavanju, vidimo se.

Predavanja će se održati sukladno ublaženim epidemiološkim mjerama, (mjerenje temperature i maske u zatvorenom prostoru), kao kad idete u trgovinu.

Za sve daljnje informacije stojim Vam na raspolaganju i ujedno Vas molim, pozovite sve zainteresirane na ovo predavanje. Ulaz je slobodan.

Neka nam je svima 2022. godina uspješna i medna!!!

Uz pozdrav,

Za Hrvatsku kao Tigar – Medno!                                                   Za organizatora

                                                                                                 Željko Vukić, dipl. ing

 

Poziv na stručno predavanje Patvorenje pčelinjeg voska nove spoznaje i procjena rizika za zdravlje ljudi i pčela

Kreirano: Utorak, 15 Ožujak 2022 Ažurirano: Utorak, 15 Ožujak 2022 Objavljeno: Utorak, 15 Ožujak 2022
Napisao/la Super User

Poziv na stručno predavanje na temu Patvorenje pčelinjeg voska: nove spoznaje i procjena rizika za zdravlje ljudi i pčela“

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji

Pozivam Vas na stručno predavanje na temu Patvorenje pčelinjeg voska: nove spoznaje i procjena rizika za zdravlje ljudi i pčela“, koje će se održati u petak 18.ožujka 2022. godine u Rakitju, Stari Hrast 55, Sveta Nedjelja s početkom u 18 sati.

Ovu radionicu organiziraPčelarska udruga "Samobor i Sv. Nedelja" u suradnji s Pčelarskom sekcijom Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" Rakitjei Savezom pčelarskih udruga Zagrebačke županije „SPUZŽ".

Stručno predavanje voditi će dr.sc. Lidije Svečnjak sa Odsjeka za animalne znanosti na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Posljednjih se nekoliko godina intenzivno istražuje problematika patvorenja pčelinjeg voska te navodi kao jedan od gorućih problema pčelarstva, a pritom patvorenje parafinom predstavlja najučestaliji vid kontaminacije pčelinjeg voska. Prisutnost satnih osnova s visokim udjelima parafina (> 90%) učestala je pojava na domaćem i međunarodnom tržištu

Uspješna manipulacija saćem važan je dio tehnologije pčelarenja. Boja saća kreće se od bijele (djevičanski vosak) prema žutoj, smeđoj i crnoj boji. Uzrok tamne boje saća je izmet ličinki, ostaci kukuljica i propolis. Med koji je uskladišten u tamnom saću poprima tamnu boju i onečišćen je česticama prljavštine. Saće ujedno može biti i izvor zaraze. Pčelinji vosak može biti onečišćen patvorinama i pesticidima, no s obzirom na to da se ne konzumira izravno u prehrani, nisu definirane granice rezidua navedenih tvari koje vosak ne smije sadržavati. Mnoge tvari lako prelaze iz pčelinjeg voska u med pa i male količine mogu biti opasne, zbog nedostatka definiranih kriterija kakvoće pčelinjeg voska u pčelarskom sektoru, komercijalno dostupne satne osnove predstavljaju visok rizik za prijenos različitih bolesti pčela. Svake godine pčelari bi trebali staro saće iz košnice ukloniti ireciklirati, odnosno pretopiti i sterilizirati, čime se uklanjaju nečistoće i dobiva čisti pčelinji vosak koji se zatim nanovo koristi u tehnologiji pčelarenja u formi satnih osnova. Više o svemu na predavanju, vidimo se.

Predavanja će se održati sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

Za sve daljnje informacije stojim Vam na raspolaganju i ujedno Vasmolim, pozovite sve zainteresirane naovo predavanje. Ulaz je slobodan.

Uz pozdrav,

Za Hrvatsku kao Tigar – Medno!                                                   Za organizatora
                                                                                                 Željko Vukić, dipl. ing.

18. redovna izvještajna godišnja skupština

Kreirano: Petak, 04 Ožujak 2022 Ažurirano: Petak, 04 Ožujak 2022 Objavljeno: Petak, 04 Ožujak 2022
Napisao/la Super User

                                               POZIV na 18.redovnu izvještajnu godišnju skupštinu

Poštovane pčelarice i pčelari, članovi naše udruge,

Temeljem odluke Upravnog odbora pčelarske udruge Samobor i Sv. Nedelja od 03.03. 2022. godine pozivam Vas na 18.redovnu izvještajnu godišnju skupštinu koje će se održati u petak 11. ožujka 2022. godine u Rakitju, Stari Hrast 55, Sveta Nedjelja s početkom u 18.00 sati.

PRIJEDLOG DNEVNOG REDA:

1. Otvaranje Skupštine – Himna i trenuci tišine
2. Riječi dobrodošlice, prijedlog i prihvaćanje dnevnog reda
3. Izbor radnih tijela Skupštine:
            - izbor radnog predsjedništva  (3 člana)
            - izbor verifikacijskog povjerenstva (3 člana)
            - izbor zapisničara i 2 ovjerovatelja zapisnika  
4. Izvješća:    a) o radu Udruge u 2021. godini
 b) o financijskom poslovanju Udruge u 2021. godini
 c) nadzornog odbora 
 d) pašnog povjerenika
5. Izvješće  verifikacijske komisije
6. Rasprava i glasovanje o izvješćima
7. Prijedlog plana rada i financijskog plana za 2023.god., rasprava i prihvaćanje
8. Odluka o članarini za 2023. godinu 
9. Prijedlog, rasprava i izbor: delegata za izbornu skupštinu HPS-a i
    kandidata udruge za člana UO HPS-a
10. Pozdravna riječ gostiju
11. Razno –
12. Zatvaranje skupštine, druženje uz prigodni domjenak.
 

Molim Vas da svojim dolaskom pridonesete radu ove Skupštine, a eventualni nedolazak javite na broj mobitela 098/228-255 radi organiziranja domjenka, te da prije ulaska u dvoranu potpisom potvrdite svoju prisutnost. Sva izvješća kao i druge materijale za skupštinu mogu se dobiti na uvid uz prethodnu najavu na gore navedeni mobitel.

Napominjem da se prilikom korištenja prostora Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ potrebno pridržavati propisanih epidemioloških mjera vezanih za COVID-19.

 

Srdačan pčelarski pozdrav, medno!
  Predsjednik
  Željko Vukić, dipl.ing.

Originalni dokument - poziv na Skupšrinu
 

Kratki upitnik: Uvođenje lokalne i ekološke hrane u javne institucije

Kreirano: Nedjelja, 28 Studeni 2021 Ažurirano: Nedjelja, 28 Studeni 2021 Objavljeno: Nedjelja, 28 Studeni 2021
Napisao/la Super User

Kratki upitnik: Uvođenje lokalne i ekološke hrane u javne institucije

Poštovani,

Ovim putem Vas obavještavamo kako smo dobili zamolbu Zagrebačke županije za prikupljanjem  podataka za potrebe projekta „Uvođenje lokalne i ekološke hrane u javne institucije (vrtići, osnovne i srednje škole, bolnice)“ i izradu proračuna za 2022. godinu. Podaci će se koristiti za uvid u ponudu lokalnih i ekološki certificiranih poljoprivrednih proizvoda s područja Zagrebačke županije koji bi se mogli uvrstiti u prehranu javnih institucija.

Molim Vas da dolje priloženu tablicu odnosno „Upitnik“ ispunite i  ispunjenu vrate na e-mail: m.bacanek@zagrebacka-zupanija.hr do 2. prosinca 2021. godine.

Unaprijed hvala

Link na upitnik