Novosti

OBJAVLJEN PRAVILNIK ZA SUFINANCIRANJE ŠEĆERA

Kreirano: Petak, 17 Rujan 2021 Ažurirano: Petak, 17 Rujan 2021 Objavljeno: Petak, 17 Rujan 2021
Napisao/la Super User

Pravilnik za sufinanciranje šećera

Poštovane pčelarice i pčelari

u Narodnim novinama br. 100/2021 od 15. rujna 2021. objavljen je Pravilnik za sufinanciranje nabave šećera zbog gubitka medonosnog potencijala. Ovdje možete skinuti predmetni Pravilnik i prateći obrazac.

Molimo Vas da ovu informaciju proslijedite i drugima koje bi mogla zanimati ova potpora.

Informacija je objavljena i na internetskoj stranici HPS-a.

Dokumenti:

Obrazac-secer

Pravilnik o provedbi Programa potpore pcelarima zbog gubitka medonosnog potencijala

11. Festival pčelarstva i 18. Ocjenjivanje meda Zagrebačke županije i 9.Samoborski medni dani

Kreirano: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021 Ažurirano: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021 Objavljeno: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021
Napisao/la Super User

11. Festival pčelarstva i 18. Ocjenjivanje meda Zagrebačke županije i 9.Samoborski medni dani

(18. i 19. rujna 2021. Trg kralja Tomislava, Samobor)

Manifestacija će se održati 18. i 19. rujna 2021. godine, na glavnom trgu u Samoboruu organizaciji SAVEZA PČELARSKIH UDRUGA ZAGREBAČKE ŽUPANIJEi pčelarske udruge Samobor i Sv. Nedelja iz Samobora. Pokrovitelji manifestacije su Zagrebačka županija i grad Samobor. Institucionalni pokroviteljisu Hrvatski pčelarski savez, Hrvatsko apiterapijsko društvo.

Cilj ovog okupljanjaje prikazati tradiciju uzgoja pčela i proizvodnje pčelinjih i pčelarskih proizvoda i predstaviti posjetiteljima dio kulturne baštine i običajima našeg lijepog kraja. Manifestacija ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeno-prodajni i turističko-promotivni karakter. Na manifestacijiće sudjelovati pčelarice i pčelari iz svih pčelarskih udruga Zagrebačke županije, uz izlaganje, degustaciju, savjetovanje i promotivnu prodaju svojih proizvoda.

Program manifestacije počinje u subotu 18.rujna u 10 sati gdje ćemo poslije pozdravnih govora i iskazivanja dobrodošlice dragim nam gostima podijelitizlatna priznanja i proglasiti šampiona 18.Ocjenjivanja meda Zagrebačke županije.

Ova naša manifestacija obuhvaća još nekoliko tematskih cjelina i to: - Apiterapijsko savjetovalište kroz koje ćemo savjetovati posjetitelje kako koristiti pčelinje proizvode kroz cijelu godinu. Tomu u prilog organiziramo za sve posjetitelje degustaciju ocjenjenog meda kako bi posjetitelje upoznali s vrstama meda s područja naše županije. Uz kratki kulturno-umjetnički programi izložbu i prodaju pčelinjih proizvoda, tu je još jedna atrakcija za posjetitelje – gastronomska kušaonica kroz koju ćemo u subotu pripremati lovački paprikaš s peludom i medom uz pomoć prijatelja izPčelarske sekcije Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" Rakitje,te će gosti i posjetitelji imati priliku kušati ovaj specijalitet, a u nedjelju će se održati degustacija medenih kolača koju organiziramo uz pomoć prijatelja iz slastičarnice La Sa Da .

S obzirom na sve gore navedeno, te zbog  izuzetnog značaja ove pčelarske manifestacije za naš kraj i naše članove, molimo Vas da pozovete sve zainteresirane da posjete „11. Festival pčelarstva Zagrebačke županije“.

Za sve daljnje informacije  stojimo Vam na raspolaganju.

Uz srdačan pčelarski pozdrav,     

                  Medno!!!                                                                                    Predsjednik

         U Bregani, 10. rujna 2021.                                                         Željko Vukić, dipl.ing.

Original dokument

američke gnjiloće pčelinjeg legla

Kreirano: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021 Ažurirano: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021 Objavljeno: Ponedjeljak, 13 Rujan 2021
Napisao/la Super User

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji

Ovim putem Vas obavještavamo kako je na području Kerestinca potvrđena prisutnost bolesti američke gnjiloće pčelinjeg legla, što nam je potvrđeno i od nadležne veterinarske stanice Samobor.

Stoga Vas molimo da kod pregleda svojih pčelinjih zajednica obratite pažnju na njihovo zdravstveno stanje i na sam izgled pčelinjeg legla, a ukoliko uočite neku sumnjivu pojavu ili prepoznate simptome koji bi ukazivali na američku gnjiloću odmah obavijestite o svemu nadležnog veterinara, pogotovo oni koji imaju pčelinjake u radijusu 4 km od dijagnosticiranog mjesta  bolesti neka izvrše preglede.

Na susjedne pčelinjake najvjerojatnije će izaći ovlašteni veterinar i veterinarski inspektor i izvršiti preglede i izuzeti uzorke.

 Isto tako prijavite pčelinjake nepoznatih vlasnika, kao i napuštene pčelinjake kako bi se prostor što kvalitetnije obradio i sanirao.

Ako se ustanovi da su neke košnice zaražene bolešću, pčelari su ih dužni uništiti (zapaliti) uz nadzor državnog inspektorata. Za svaku zaraženu košnicu pčelar će biti obeštećen s cca 900 kn. Od ove godine prema novom Pravilniku nije dovoljno biti upisan i ažuriran u Evidenciju pčelara i pčelinjaka nego je obavezno se registrirati u HAPIH da bi dobili JRDŽ- broj (jedinstveni registar domaćih životinja). Bez toga pčelari neće moći dobiti odštetu.

HAPIH se nalazi na adresi: Andrije Kačića Miošića 54, Velika Gorica Tel. 01/6253-210,   01/ 6236-607

Pozivamo Vas na druženje i radionicuna temu „Kvaliteta, zdravstvena ispravnost i označavanje meda i pčelinjih proizvoda

Kreirano: Nedjelja, 05 Rujan 2021 Ažurirano: Nedjelja, 05 Rujan 2021 Objavljeno: Nedjelja, 05 Rujan 2021
Napisao/la Super User

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji

Pozivamo Vas na druženje i radionicu na temu „Kvaliteta, zdravstvena ispravnost i označavanje meda i pčelinjih proizvoda“, koja će se održati u petak 10. rujna 2021. godine u Rakitju, Stari Hrast 55, Sveta Nedjelja s početkom u 18 sati.

Ovu radionicu organizira Pčelarska udruga "Samobor i Sv. Nedelja" u suradnji s Pčelarskom sekcijom Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" Rakitje i Savezom pčelarskih udruga Zagrebačke županije „SPUZŽ" povodom priprema za županijsku manifestaciju 11.festivala pčelarstva Zagrebačke županije koja se ove godine održava 18. i 19. rujna u Samoboru.

Radionicu ćemo započet sa stručnim predavanjem dr.sc. Daria Lasića voditelja laboratorija za kemijske analize hrane u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar, o najčešćim problemima i greškama u označivanju, načinu punjenja i pakiranja meda i pčelinjih proizvoda.

S obzirom kako je došlo vrijeme ažuriranja Evidencije pčelara i pčelinjaka za 2022. godinu (Godišnja dojava broja pčelinjih zajednica, prilog 3. i Upis u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, prilog 2.) ovom prilikom pčelari koji imaju pčelinjake na području Samobora i Sv.Nedelje moći će predati našem pašnom povjereniku svoju godišnju dojavu. Upute i prilozi na web stranici http://www.pu-samobor-svn.hr.

I za kraj slijedi dogovor vezan za održavanje manifestaciju 11. festivala pčelarstva Zagrebačke županije ( o nastupanju i sudjelovanju u organizaciji i izložbi i prodaji).

Za sve daljnje informacije stojimo Vam na raspolaganju i ujedno Vas molimo, pozovite sve zainteresirane na ovo druženje. Ulaz je slobodan.

Uz pozdrav,

Za Hrvatsku kao Tigar – Medno!                                                   Za organizatora

                                                                                                 Željko Vukić, dipl. ing.