Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027.

Nadređena Kategorija: ROOT Kreirano: Srijeda, 24 Kolovoz 2022 Ažurirano: Srijeda, 24 Kolovoz 2022 Objavljeno: Srijeda, 24 Kolovoz 2022 Napisao/la Super User

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027.

Poštovane pčelarice i pčelari, dragi prijatelji,

Ministarstvo poljoprivrede stavilo je u raspravu na e-savjetovanje Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. koji je temelj za subvencije od 2023. do 2027. godine. Programsko razdoblje se produžava s tri na pet godina i mijenja termin „Nacionalni pčelarski program „ koji se više neće upotrebljavati, dok će se mjere potpora nalaziti unutar sektorskih intervencija.

U skladu s navedenim, primjenjivat će se nova pravila za razdoblje prihvatljivosti troškova da bi se ostvarila potpora za ulaganja u pčelarskom sektoru, pri čemu se više neće primjenjivati dosadašnje pravilo da se „pčelarska godina” proteže kroz dvije kalendarske godine, nego će se primjenjivati načelo kalendarske godine.Tako da računi za kupljen, VMP, opremu i pomagala u pčelarstvu izdani od 1. kolovoza do 31. prosinca 2022. NEĆE biti prihvatljivi u 2023. godini. Prihvatljivi će biti tek računi izdani najranije 1. siječnja 2023. godine.

Sukladno tome i potrebne kvalitetnije koordinacija državnih institucija sa pčelarskim sektorom i poboljšanja uvjeta za uzgoj i očuvanje pčela, dana 19. kolovoza 2022. godine u prostorijama Ministarstva poljoprivrede održan je sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković s Upravnim odborom Hrvatskog pčelarskog saveza.

Na temelju zaključaka s održanog sastanka molim Vas obratite pažnju na slijedeće:

1. ) Zaključak  koji se odnosi na sektorske intervencije iz područja pčelarstva u privitku Vam dostavljamo slijedeće:

Molim Vas proučite dostavljene intervencije i aktivno se uključite u ovu raspravu sa prijedlozima i komentarima koje možete dostaviti na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili direktno na e savjetovanje.

i

2. ) Jedan od zaključaka sastanka je da udruge pčelara članice HPS-a dostave prema HPS-u informaciju vezano za poteškoće s kojima se susreću na svojim regionalnim područjima, a odnose se na suradnju s Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama, uzgajivačima stoke, proizvođačima voća i povrća te ostala problematika specifična za određeno područje. Dogovoreno je da nakon zaprimanja HPS učini sumarni izvještaj s jasno naznačenim specifičnim problematikama za određenu regiju. Rok za dostavu navedenog izvještaja je do 30. kolovoza 2022. godine.

Stoga Vas molim ako imate bilo kakvih pitanja, prijedloga ili komentara vezano za navedene poteškoće, dostavite ih barem do 29.08. na moj mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  kako bi ih objedinjene mogao proslijediti  prema HPS-u.

PRIVITCI:

 
Budite mi zdravi i veseli uz
pčelarski pozdrav, medno!
Željko Vukić, dipl.ing.

 

Hitova: 185