8. Samoborski medni dani

Nadređena Kategorija: ROOT Kreirano: Ponedjeljak, 12 Rujan 2016 Napisao/la Super User

PLAKAT 8 medni dani

8. Samoborski medni dani

(17. i 18. rujna 2016. Trg kralja Tomislava, Samobor)

Manifestacija „8. SAMOBORSKI MEDNI DANI“ održat će se 17. i 18. rujna 2016. godine na glavnom samoborskom trgu - Trgu kralja Tomislava, a održava u organizaciji pčelarske udruge „Samobor i Sv. Nedelja“ pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, grada Samobora i grada Svete Nedelje. Institucionalni pokrovitelji su Hrvatski pčelarski savez, Hrvatsko apiterapijsko društvo, a medijski pokrovitelj Radio Samobor i web portal Dobar život.

Cilj organizacije „8. Samoborskih mednih dana“ je prikazati tradiciju uzgoja pčela i proizvodnje pčelinjih i pčelarskih proizvoda, a kroz nastupe kulturnoumjetničkih društava, dječjih zborova, tamburaša i drugih predstaviti posjetiteljima dio kulturne baštine - pjesme, plesove i običaje našega samoborskog i svetonedeljskog kraja.

Manifestacija ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeno-prodajni i turističko-promotivni karakter. Na manifestaciji će sudjelovati pčelarice i pčelari, obrtnici i drugi izlagači tradicijske baštine i starih zanata, uz izlaganje, degustaciju, savjetovanje i promotivnu prodaju svojih proizvoda.

Program „8. Samoborskih mednih dana” obuhvaća pet tematskih cjelina i to: - Apiterapijsko savjetovalište i pčelarske radionice – stručna predavanja - bogati kulturno-umjetnički program – izložbu i prodaju pčelinjih proizvoda, od meda i proizvode na bazi meda - gastronomsku kušaonicu gdje će se u subotu pripremati već tradicionalno lovački paprikaš s peludom i medom te će ga gosti i posjetitelji imati priliku kušati, a u nedjelju je degustacija medenih kolača. Kao zanimljivost za posjetitelje ove godine će se održati stručna predavanja o djelovanju pčelinjeg otrova i propolisa na ljudski organizam , uz prezentaciju dvije knjige koje progovaraju o tome, a moći će se i kupiti na pultu apiterapijskog savjetovališta po promotivnim cijenama od kojih je jedna od dr. Petera Kapša liječenje pčelinjim proizvodima – „Apiterapija“. Prvo predavanja u subotu održat će profesor dr. Nikola Kezić koji će nam pojasniti tehnološke postupke skupljanja pčelinjeg otrova, njegovu primjenu te djelovanje, a drugo predavanje održat će dr. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. Ona će nam pobliže objasniti upotrebu pčelinjeg otrova u kozmetici u predavanju „Pčelinji botox“ . Predavanja u subotu završavamo prezentacijom vrlo zanimljive knjige gospođe mr. Jadranke Lukete „Pčelarenje kao (api)terapija za starije osobe i osobe s invaliditetom“, a nastavljamo s gospođom Jadrankom i u nedjelju u terminu od 10.30 do 12 sati s temom „Propolis u hitnoj samopomoći i u svakodnevici“.

Posebne atrakcije manifestacije su kušaonice i nagradna igra za posjetitelje, uz bogati nagradni fond i zanimljiv glazbeni program. S obzirom na sve gore navedeno, te zbog  izuzetnog značaja ove pčelarske manifestacije za naš kraj i naše članove, molimo Vas da pozovete sve zainteresirane da posjete „8. SAMOBORSKE MEDNE DANE“.

Hitovi: 773