Nadređena Kategorija: ROOT Kreirano: Četvrtak, 03 Veljača 2011 Ažurirano: Srijeda, 23 Prosinac 2015 Objavljeno: Četvrtak, 03 Veljača 2011 Napisao/la Željko Hajtok

ODRŽANA TRIBINA NA TEMU "PRIHRANA PČELA"

U srijedu, 02.02.2011. godine, s početkom u 19,30 sati održana je tribina na temu „Prihrana pčela“, koju su predvodili iskusni pčelari g. Ivan Berislavić, g. Krešimir Švab, g. Matija Šuštić i g. Ignac Koletić, a moderator tribine je bio g. Željko Vukić.

Tema je bila vrlo zanimljiva, budući da pčelari imaju vrlo različita iskustva i mišljenja o načinu prihrane pčela, te općenito načinu njihova preživljavanja u zimskom periodu.

 

Nakon uvodnog dijela u kojem je g. Vukić općenito rekao nešto o prihrani pčela i naveo nekoliko primjera, rasprava se otvorila primjerima iz osobnog iskustva nekoliko pčelara.

Tako g. Ivan Berislavić smatra da je pčele najbolje prihranjivati kvalitetnim cvjetnim medom, a on sam ostavlja vijence meda svojim pčelama za zimovanje već krajem mjeseca lipnja kako bi spremne dočekale proljetnu pašu, a navodi i važnost zdrave i kvalitetne matice. Također, g.Matija Šuštić navodi kako pčele „odrasle“ na šećeru, odnosno šećernoj pogači, nemaju dovoljno snage za prve proljetne paše, dok g.Koletić spominje mogućnost zaraze na pčelinjaku ukoliko pčele prihranjujemo medom, a nismo sigurni da u njemu nema nekih opasnih virusa kao ni spora određenih bolesti.

G. Krešimir Švab donio je primjerke nukleusa sa svojega pčelinjaka te objasnio na koji način prihranjuje, stvara nove zajednice ( razrojava) i uzimljava svoje pčele.

Potom se razvila diskusija u kojoj su i drugi pčelari navodili svoja iskustva u načinima uzimljavanja i prihrane pčela.

Bez obzira na različita stajališta i iskustva pčelara, jedno im je zajedničko – prihrana pčela ovisi i o tome kakva je godina i ima li paše, kao i o mikrolokaciji na kojoj se košnice nalaze, je li pčelinjak stacionirani ili pokretni te o tehnologiji pčelarenja i mnogim prirodnim faktorima koji utječu na rast, razvoj i preživljavanje pčelinjih zajednica.

Kroz ovu tribinu, članovi PU Samobor i Sv. Nedelja još su jednom pokazali volju i susretljivost u smislu razmjene iskustava jedni drugima i širenja znanja, naročito mladim pčelarima i početnicima kojih je dosta u našoj udruzi, što je važna činjenica, želimo li održati i razvijati kvalitetno pčelarstvo i dobru pčelarsku praksu u ovim našim krajevima.

 

(Željko Vukić, 3. veljače 2011.)

Hitova: 3041